Critical yey

Innehåll:

Vad är en URL-struktur? 4 enkla tips för att ranka högre på Google!

En URL-struktur är mer än bara en webbadress; det är grunden för hemsidans navigering och en nyckelkomponent i användarupplevelsen och sökmotoroptimering (SEO). En välorganiserad URL-struktur gör det enklare för användare och sökmotorer att förstå och navigera på din webbplats. Det är som en karta över din hemsida, som visar vägen till dess olika delar och innehåll.

Vad är en URL?

En URL (Uniform Resource Locator) är den adress som används för att identifiera och lokalisera en resurs på internet. Den guidar användare direkt till webbsidor, bilder, och andra filer på internet.

En URL består av?

En URL består av flera delar, var och en med en specifik funktion:

 • Protokoll: Anger överföringsmetod; HTTPS för säker anslutning och HTTP för osäker.
 • Subdomän: Tillvalsdelen före domännamnet, exempelvis ‘www’ eller ‘store’.
 • Domän: Webbplatsens namn, som utgör kärnan i URL:n, till exempel ‘hemsida.se’.
 • Toppdomän: Anger typen av organisation eller geografisk tillhörighet, som ‘.se’ eller ‘.com’.
 • Underkategori: Anger en specifik sektion eller kategori av webbplatsen, exempelvis ‘hemsida.se/skor’.
 • Slug: Specificerar en ännu mer detaljerad adress, som leder direkt till en viss produkt eller sida, exempelvis ‘hemsida.se/skor/nike’.
url-struktur

Ett SSL-certifikat ger dig en säker anslutning(HTTPS). Det är viktigt för en hemsidas säkert och är ytterst viktigt för en e-handel, det säkerställer bland annat att information som betalningsuppgifter är skyddade.  För att upprätta en säker anslutning behöver du ett SSL-certifikat och det kan du få via ditt webbhotell. 

Domännamnet bör vara kort och slående för att användarna lätt ska hitta tillbaka till din hemsida.

Att inkludera relevanta nyckelord, särskilt i underkategorier och slug, kan förbättra sidans synlighet i sökresultaten. Google läser den sista delen av en URL för att avgöra vad sidan handlar om.

En tydlig och beskrivande URL förbättrar användarupplevelsen, vilket kan leda till högre engagemang och längre besökstider. Det är viktigt för din SEO.

Två olika typer av URL

En absolut URL innehåller allt man behöver för att kunna nå en hemsida och används om man länkar till en extern hemsida exempelvis: www.hemsida.se/skor/nike.

En relativ URL är självaste ändelsen på en URL(slug). Den talar om för sökmotorer och användare vad sidan handlar om exempelvis /skor/nike. Det är viktigt att en relativ URL är tydlig och lätt att använda i texter för att kunna internlänka mellan olika relevanta sidor. Det stärker din hemsidas SEO.

Hur påverkar URL-struktur SEO?

En välplanerad URL-struktur spelar en viktig roll i SEO. Den gör det enklare för sökmotorer att crawla och indexera en webbplats, vilket kan påverka hur högt den rankas i sökresultaten. En bra URL-struktur ger även användare en klar bild av webbplatsens innehåll, vilket kan öka antalet besökare till hemsidan från sökresultatet.

Förbättrar användarupplevelsen

En användarvänlig URL-struktur hjälper besökare att förstå och navigera på en webbplats. Det leder till en bättre användarupplevelse, vilket kan öka tiden de spenderar på sidan. Dessa faktorer är inte bara viktiga för användarupplevelsen utan också för en webbplats SEO-prestanda.

Bättre placering i sökmotorerna

En tydlig och logisk URL-struktur kan bidra till bättre sökmotorsynlighet. Sökmotorer föredrar URL:er som är enkla att förstå och som tydligt förklarar vad sidan handlar om. Detta gör det lättare för dem att indexera sidan korrekt, vilket kan leda till en högre placering i sökresultaten.

Använd korta förklarande ord i din URL

URL:er bör vara korta och innehålla nyckelord som tydligt beskriver webbsidans innehåll. Detta gör dem inte bara mer SEO-vänliga utan även mer användarvänliga. Undvik att använda långa strängar av siffror eller irrelevanta ord, då dessa kan förvirra både användare och sökmotorer.

Vilken är den bästa URL-strukturen

Den bästa URL-strukturen är en som är enkel, tydlig och konsistent. Den bör följa en logisk hierarki och inkludera relevanta nyckelord för att förbättra både användarupplevelsen och SEO.

Bra och dåliga URL-exempel

Undvik följande i din URL:

 • www.hemsida.se/skor/löparskor-skog-man
  Google stödjer inte å, ä, ö i URL:en
 • www.hemsida.se/skor/loparskor_skog_man
  Använd istället bindestreck(-) de underlättar för både Google och användare att förstå vad sidan handlar om.
 • www.hemsida.se/svartaskor
  Ihopsatta ord gör det svårt för Google att läsa URL:en använd bindestreck(svarta-skor)

Använd följande exempel som mall för din URL-struktur

 • www.hemsida.se/malare-goteborg/
 • www.hemsida.se/skor/dam/
 • www.hemsida.se/skor/nike/air-max/

Samtliga URL:er är korta och beskrivande enligt Googles rekommendationer.

Undvika SEO-problem, skapa rätt URL-struktur från start

Att starta med en korrekt URL-struktur för att undvika framtida SEO-problem. Det innebär att planera en logisk webbplatsarkitektur från början och se till att URL:er är konsekventa och optimerade för sökmotorer.

Om du har en sajt som jämför vilka golf skor som är bäst år 2024 vill du undvika att skapa en URL som heter /bast-golf-skor-2024/. Nästa år kommer du att behöva skapa en ny för 2025 och kommer tappa placeringar på Google.

Tänk långsiktigt och skapa istället /bast-golf-skor/ och ändra din rubrik från 2024 till 2025. Ta en extra titt på din URL innan du skapar den. Onödiga stavfel gör att du tappar placeringar på Google om du skapar en ny sida. För att underlätta skapandet av dina URL:er bör du första göra en omfattande sökordsanalys.

Om du behöver skapa en ny URL för samma sida är det viktigt att du gör en 301 redirect för att undvika att du hamnar på en 404(tom sida) och tappar placeringar på Google som den tidigare URL:en haft.

Shopify, Wix och Squarespace har inbyggda funktioner för 301 redirect. I WordPress kan du använda verktyg som Rankmath eller Yoast SEO för att nämna några exempel.

Sammanfattning

En URL-struktur är en del i ett omfattande SEO arbete. Vi på Pinewind hjälper er gärna skapa de bästa förutsättningarna för er hemsida långsiktigt. Kontakta oss eller be om en kostnadsfri SEO-analys.

Gratis SEO-Analys

Läs mer om digital närvaro

Skriv en Metabeskrivning med dessa 8 grymma tips

Vad är en metabeskrivning? Metabeskrivningen sammanfattar innehållet på en webbsida och syns under titeln i [...]
Alt- text illustrerat med trådar och träd

Vad är alt-text?

Alt-text, eller alternativ text, är en kort textbeskrivning som kopplas till bilder på webbsidor. Dess [...]
Guide för att skapa en seo vänlig URL-struktur

Vad är en URL-struktur? 4 enkla tips för att ranka högre på Google!

En URL-struktur är mer än bara en webbadress; det är grunden för hemsidans navigering och [...]
Company
Lämna dina uppgifter här så hör vi av oss:
Pinewind Logo, en gran i vinden. Ranka högre på google
© 2024 Pinewind AB. All rights reserved.