Critical yey

Innehåll:

Skriv en Metabeskrivning med dessa 8 grymma tips

Vad är en metabeskrivning?

Metabeskrivningen sammanfattar innehållet på en webbsida och syns under titeln i sökresultatet. Dess huvudsyfte är att ge en tydlig och lockande sammanfattning av vad sidan handlar om få in fler besökare till din sajt.

Läs också vår artikel Vad är en bra metatitel/seo titel?

Genom att noggrant välja dina ord och inkludera specifika sökord, kan du öka sidans relevans för både användare och sökmotorer. En välformulerad metabeskrivning agerar som en marknadsföringssnutt för din webbsida, lockar till sig fler potentiella besökare och förbättrar sidans position i Googles sökresultat.

Metabeskrivningen är din första chans att göra ett intryck på Google och potentiella besökare. Genom att skriva en beskrivning som är både informativ och lockande, kan du direkt påverka din webbplats synlighet och användarupplevelsen.

Denna guide kommer att visa dig hur du utnyttjar detta kraftfulla verktyg, med bästa tips för att skriva unika beskrivningar som samtidigt är riktigt bra på att kommunicera vad sidan handlar om. Vi kommer att lära dig att skapa en unik beskrivning för varje sida, optimera dina chanser för fler klick och bättre placeringar i Google sökresultat.

Så här ser en metabeskrivning ut

metabeskrivning för sökningen nike air force

Tips! Glöm inte att ge beskrivningar till dina bilder om du vill ranka bättre på Googles bildsök. Läs mer i vår guide vad är en alt-text?

Metabeskrivningen visas direkt under webbsidans titel i sökresultaten, fungerande som en inbjudan för användare att läsa mer om vad din sida erbjuder. Den optimala längden på 155 till 160 tecken säkerställer att hela budskapet syns utan avklippning, vilket gör det viktigt att formulera sig kortfattat och tydligt. Genom att inkludera relevanta nyckelord och en lockande beskrivning kan du direkt påverka användarens beslut att klicka in på just din sida.

Hur lång ska en Metabeskrivning vara?

Längden på en metabeskrivning är viktig för dess effektivitet. Den rekommenderade längden är mellan 150 och 160 tecken. Överskrid inte 160 (920 pixlar)tecken för att undvika att din beskrivning klipps i sökresultaten, vilket kan minska dess effektivitet att locka läsare.

Här är ett exempel på en för lång metabeskrivning:

För lång metabeskrivning som blivit avklippt

Skriver du en för lång metabeskrivning kommer Google klippa av din text vilket gör att du inte får fram hela ditt budskap. Det leder till färre besökare till din hemsida och kan påverka din placering på Google.

Påverkar en metabeskrivning SEO?

Även om metabeskrivningar inte direkt påverkar din rankings i Google sökresultat enligt Google, spelar de en avgörande roll i att förbättra CTR (click-through rate), vilket indirekt kan påverka din SEO-prestanda. En lockande och välformulerad metabeskrivning uppmuntrar fler användare att klicka in på din sida, vilket signalerar till Google att din sida är relevant och värdefull för sökfrågan. Detta kan leda till bättre placeringar över tid. Att skriva unika beskrivningar som reflekterar sidans innehåll och lockar till läsning är nyckeln till att optimera din sidas synlighet och användarupplevelse.

Hur skriver man en bra Metabeskrivning? 8 tips!

Att skriva en effektiv metabeskrivning kräver en balans mellan koncis information och lockande marknadsföring. Här är de åtta bästa tipsen för att skriva en beskrivning som genererar fler klick från potentiella besökare:

  1. Håll din beskrivning inom 150 – 160 tecken för att hela beskrivningen ska visas i sökresultaten utan att bli avklippt, vilket ger en fullständig översikt av vad besökaren kan förvänta sig att hitta på sidan. Fokusera på att vara kortfattad, förklara vad sidan handlar och uppmana till att klicka vidare.
  2. Matcha titeln: Din metabeskrivning bör fungera som en förlängning av din sidtitel, förstärka dess budskap och locka till sig den rätta målgruppen. När du ser till att titeln matchar beskrivningen, gör du det smidigt för användaren att gå från sökresultaten till din webbsida. Detta gör din sida mer relevant och intressant.
  3. Att använda ditt nyckelord i beskrivningen hjälper till att öka sidans synlighet i sökresultaten. Genom att inkludera nyckelord på ett naturligt sätt kan du locka fler besökare till din hemsida. När en användare söker efter nyckelordet blir det fetstilt vilket ökar antalet besökare. I exemplet nedan har vi sök efter “Nike Air Force”.
    metabeskrivning sökord fetstil
  4. Beskrivningen bör spegla sidans innehåll och besvarar användarens sökintentioner. Detta innebär att beskrivningen ska vara relevant och informativ, ge ett tydligt tecken på vad besökaren kan förvänta sig att hitta, och därmed förbättra användarupplevelsen och sidans relevans.
  5. Överanvändning av sökord i din beskrivning kan leda till negativa SEO-konsekvenser och sämre användarupplevelse. Det är viktigt att balansera sökordens närvaro med naturlig och engagerande text som tilltalar läsaren.
  6. En stark uppmaning till handling i din beskrivning, såsom “Shoppa”, “Kontakta oss idag” eller “läs mer”, motiverar besökaren att ta nästa steg. Detta ökar chansen för konverteringar och engagemang på din webbplats. I exemplet nedan ser vi en uppmaning till att “shoppa nya”.
    metabeskrivning som uppmanar till att shoppa
  7. Genom att presentera en unik fördel eller erbjudande i din beskrivning, såsom rabatter, expertkunskap eller gratis frakt, kan du skilja din sida från konkurrenterna och locka till sig användarens uppmärksamhet.
  8. Unika beskrivningar för varje sida på din webbplats hjälper till att undvika duplicerat innehåll, förbättra SEO och säkerställa att varje sida har bästa möjliga chans att ranka för dess specifika sökord och ämnen.

Genom att noggrant överväga och införa dessa punkter i dina metabeskrivningar, kan du förbättra din webbplats synlighet, användarupplevelse och SEO-resultat.

Så här lägger du till en metabeskrivning i WordPress och HTML

Att lägga till en metabeskrivning är enkelt, i både WordPress och HTML. För WordPress, använd plugins som Yoast SEO eller Rank Math för enkel tilläggning av metabeskrivningar direkt i din artikel- eller sidredigerare.

I HTML, lägg till din metabeskrivning inom <head>-taggen med <meta name=”description” content=”Din metabeskrivning här”>. För att se hur din metabeskrivning kommer att framstå i Google sökresultat, kan verktyg som Mangools SERP Simulator ge en praktisk förhandsgranskning och hjälpa dig att anpassa längden perfekt.

Behöver du hjälp?

Vi på Pinewind löser problem med metabeskrivningar varje dag. Kontakta oss direkt eller få en kostnads fri seo-analys.

Gratis SEO-Analys

Läs mer om digital närvaro

Skriv en Metabeskrivning med dessa 8 grymma tips

Vad är en metabeskrivning? Metabeskrivningen sammanfattar innehållet på en webbsida och syns under titeln i…
Alt- text illustrerat med trådar och träd

Vad är alt-text?

Alt-text, eller alternativ text, är en kort textbeskrivning som kopplas till bilder på webbsidor. Dess…
Guide för att skapa en seo vänlig URL-struktur

Vad är en URL-struktur? 4 enkla tips för att ranka högre på Google!

En URL-struktur är mer än bara en webbadress; det är grunden för hemsidans navigering och…
Company
Lämna dina uppgifter här så hör vi av oss:
Pinewind Logo, en gran i vinden. Ranka högre på google
© 2024 Pinewind AB. All rights reserved.